Superchips


Jag var hos Emil och Camilla häromdagen för att se filmen "Livet från den ljusa sidan" med Jack Nicholson. De hade bunkrat upp ordentligt! Två skålar godis och en stooor påse chips. Inte vanliga chips, utan superchips. Större, krispigare och med mer smak än vanliga chips. Han var helt fast. Köper inga andra chips nu, sedan dess. Och, jag förstår honom. De var något extra de där.

Men samtidigt. Varför i helvete äter vi svenskar så mycket chips? SÅ gott är det inte och du luktar apa i munnen efteråt; ända in på dagen efter.

När jag köper chips (eller andra konsumtionsvaror. Jag säger inte mat här för det vore missvisande. Chips är inte mat.) försöker jag hitta några där jag kan få fram lite mer specifikt vad de innehåller. Eller rättare sagt, vad de INTE innehåller. Inte vegetabilisk olja (vilket kan vara i princip vilken annars oanvändbar restprodukt som helst). Inte för många artificiella smakämnen och smakförstärkare. Det sistnämnda är vad jag föraktar allra mest. MSG. Monosodiumglutamat. Även känd som natriumglutamat eller E621.

"Effekten av stor konsumtion eller för den som är känslig kan bli den så kallade “Chinese syndrome” då man kan får magont, huvudvärk och halsbränna. Epileptiker brukar också vara känsliga. Djur som testats under en längre period har, enligt uppgift, fått hjärnskador. I vissa länder är glutamater välkända och används inte i maten. Det finns till och med restauranger som skyltar om att de inte tillsätter glutamater. Thailands regering har stoppat glutamat i skolmaten."

"Gruppen som innefattar de allvarligare smakstärkarna är E621 till E624. Utan att göra listan allt för lång kan några av biverkningarna bli svår huvudvärk, fosterskador, röda utslag, astmaattacker, extrem vrede och djup depression. Just glutamater har fått ökad användning i livsmedel under de senaste åren då det är ett billigt sätt att få maten att smaka."

Källa: http://www.halsogruppen.se/dok/artikel%20glutamat.htm


Så vad har det här med superchips att göra?
Varför smakar superchipsen så mycket mer än de andra chipsen?
Enkelt serru. De har skickat in ännu mer smakförstärkare, jästextrakt och dessutom tillsatser som gör chipsen lite krispigare, sorterat bort de mindre potatisen (näe. Inte för hand!) och vridit temperaturreglaget ett snäpp uppåt på ugnarna.

Min fråga är. Nu när svenskarna har blivit, tror jag, litet mer medvetna om snusket i maten... Hur kan detta slå igenom? Okunnskap? Skäms "mat"producenter!

Kommentarer

Kommentera här

Ditt namn:
Kom ihåg mig

E-postadress: (publiceras... kanske, kanske inte)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0