Dag 2 i Partyslava

Stiger upp, dåsig men lycklig och tar en morgonshot. We back in business baby!
Vi beger oss mot Lemontree för lite information om baren, olika glass, terminologi, ditt ansvar som bartender. 
Som bartender är du: Artist, sommelier, psykolog, doktor, kock, kypare, barista, städare, flyttkarl, konstnär och en massa, massa mer. Det är inget enkelt jobb, men det är en passion och, i högsta grad, ett serviceyrke.
Vi har gått igenom allt som har med baren att göra. repetition är all kunskaps moder sägs det ju, men för både Per och mig har det varit mycket nytt att lära. Ingen har ju lärt oss ordentligt förrän nu. Även om denna utbildning varit både kort och pressad så har den varit otroligt berikande redan efter 2 dagar. Upplägget är genialiskt. Mycket inspirerande praktisk inlärning blandat med smakprovning, interaktion med personal m.m, m.m.
Vi fick testa en ny grej som Benji har utvecklat. En "Strawberry/Lychee vodka infusion" med ett citronskum ovanpå. Det var som inget jag någonsin provat på. Otroligt gott.
Vi drack mycket mer men det är lite hemligt. Ni får mer info sen.
PÅ kvällen åt vi tapas och grillmeny på Rambla, en av flera i raden restauranger och barer som Benji har varit med och startat upp. Först gick vi och hämtade det vegetariska med olika såser, kryddiga röror osv. Därefter kom vår servitris in med en hel bricka grillade delikatesser. Oxfilé, fläskfile och teriyakimarinerade kycklingvingar. När vi plockat allt från fat nr 1 kom nästa del. Fläskkött, kycklingfilé inlindad i bacon och massa, massa mer. Efter det var vi helt sprängfyllda. Vi missade med andra ord halva grillmenyn. Kryddiga korvar, bläckfisk, lax, musslor osv. Men det gör inget. Maten var fantastisk.
På väg ut märkte vi att det inte bara regnade. Det rann likt en flod längs med gågatan och enorma åskknallar skakade om hela innerstaden. Så vi blev som dränkta katter. Trist för oss så var de tvungna att stänga hela Lemontree, Skybar och Rum Club på grund av ovädret. Det var 60cm högt vatten i köket och alla datorer hade fått kortslutning på kontoret. Så Jens och jag gjorde raggarmove. Tog av de dränkta tröjorna och gick snabbt vidare mot hotellet, tog varsin Good Night och somnade väldigt belåtna som två egotrippade gråstenar.
Det blev en hel del fotomodeller i regnet, men inte mer. Ikväll blir det bättre. Tour de bar med Benji. 6 nattklubbar, 6 cocktails. Fast först möts vi på Lemontree för en starter drink. ;) 

20 minuter kvar nu... OH YEAH!

Första dagen i Bratislava

Efter flyget med Ryanair var vi lite försenade, vilket var väntat.
På flygplatsen blev vi upphämtade av Barbara, Benjis flickvän. Hon körde väldigt fort inne i förorten till Bratislava. Å andra sidan var hon inte ensam om saken. Folk kör verkligen som galningar där och hänger du inte med, så dör du. Nja, okej. Kanske inte så drastiskt. Men i alla fall.
Väl framme i stan tog det kanske 5 minuter att gå till lägenhetshotellet vi bor på. Men värdinnan var försvunnen så vi slog oss ner på Café Laguna (som ligger precis utanför lägenheten) och tog en riktigt god glass medan vi väntade. 40 minuter senare kom hon ner och beklagade sig. Något hade hänt och hon lovade att vi kunde få en likadan lägenhet i huset bredvid, även den med AC. Men vi tittade på "the complete mess" och insåg att det var ingenting. Taket hade rasat in i korridoren så det låg isolering i trappan, men lägenheten var ju tip top och morgonen därpå kom personal och gjorde i ordning golvet. No problems.
Lägenheten var lite mindre än vi föreställt oss. Det spelade absolut ingen roll. Vi hade ju AC och bra kök, 2 soffor, dubbla sovrum, bad och toalett. Enda dåliga var att vi blivit lovade satelit-TV. Det var bara 4 lokala Slovakiska kanaler. Men hey... Har du sett ett Slovakiskt, dubbat Simpsons så förlåter du dem. Fy fan så roligt!
Vid 5tiden mötte vi upp Benji eller "Shake Daddy" som han kallas, vid entrén till de tre barerna som ligger ovanpå varandra. I källaren ligger Rum Club. En fantastisk, originell blandning av ett gammalt, exotisk, kubansk cigarrhak som gjort en frontalkrock med modern nattklubbsinteriör. Givetvis latinamerikansk musik i högtalarna. 
Vi fick träffa Eddy som gjorde oss varsin perfect Daiquiri. Bästa jag nånsin provat. Han, likt Benji och alla andra som jobbar där, en mycket trevlig och professionell bartender.
ett golv upp ligger Lemon Tree som är en restaurand med Thai- och medelhavsmat och specialiserar sig på kryddiga cocktails. Längs med barens långsida löper en lång, grov trädstam nedslipad och lackad. En detalj jag tyckte höjde klassen rejält på stället. Det och citrusträden som växer i borden du sitter och äter vid.


Kort därpå tog vi hissen upp till Sky Bar. 4 våningar upp ligger nivå 1. Entré. Benji visade oss runt och sedan satte vi oss ned för en av deras berömda "fancy shots". 3 sorters vodka skakad med färska hallon och is. Mycket, mycket god. 
Efter den smaksensationen berättade han lite om baren, idén bakom. De har t.ex runt 170 sorters vodka och vissa av dem går inte att få tag på. Han ställde fram ett par som fick en att häpna. 
Vad sägs om: 
Ed Hardy-vodka - otroligt läcker flaska framför allt!
SKORPPIO - En vodka med en hel skorpion inuti
Roberto Cavalli - Såg inte mycket ut mer än häftig flaska och så förstås. Det är Cavalli.
Eller varför inte en super premium vodka från Beluga? Jag minns inte vad han sa den kostade men troligtvis var den extremt dyr. Nu kan jag inte sluta tänka på vilken, eller vilka av just dessa vi kommer få testa på vår vodkaprovning som vi ska ha om några dagar.
Senare på kvällen provade vi nattlivet lite smått.
En halv liter öl från fat kostar 12:- En oförglömlig cocktail runt 50:- 
Vi började på The Rum Club med varsin Tiki-drink till Jens och mig. En Flower Daiquiri till Per och en Piña Colada till Emelie. Tikidrinkarna var helt fantastiska. Helt fantastiskt mycket sprit var det i dem också... :)
Därefter såg vi ett liveband som spelade modern Jazz på Lemontree och varsin kryddig cocktail. Jag hittade Cinnamon & Apple. Efter 2 klunkar kände jag mig som en ny, bättre och mycket gladare människa. Den här ska jag göra hemma! Jens tog en Strawberry & Pepper. Lite väl pepprig, inte min smak, men ändå, bra dricka! Emelie valde en Raspberry Collins med vodka. Mycket uppfriskande och STOR hallonsmak. Per, som kom på efterslänt tog någon med Grapefruit/Lychee & Chili. Jag åt en halv av chilifrukterna. Det skulle jag inte ha gjort. Under tiden blandade Mirka ihop rosa shots till några kunder. Givetvis fick vi också smaka. Alla i gänget är rörande överrens om att det var den godaste shot vi någonsin har smakat. Vad i ... var det i den?! Det enda jag såg var flairingen. Flaskor kastades på ett avslappnat, kontrollerat sätt. Mycket bra underhållning.
Sist satte vi oss på Sky Bar, beundrade utsikten och de eleganta människorna. Njöt en stund av luftkonditioneringen. Så begav vi oss hem.

Vad vi inte märkte var att två långa, mycket snygga tjejer följde efter mig och Jens ut. De försökte få kontakt med oss och vi märkte det inte. Men Per märkte och sa inget förrän dagen efter, den jäveln :p
På hotellet testade vi en ny, slovakisk dryck som heter "Good Night" Drink 'n' Dream. Den innehöll signalsubstansen melatonin och är den enda av dess slag. Dryck med aktiv sömnverkan. Och verkan hade den. På en kvart somnade jag, ovanpå täcket i den för korta soffan och sov som en kung. Vad jag drömde har jag glömt bort tyvärr. Lika bra det kanske?
Eftersom jag har extrema problem med att ladda upp bilder och det är fredag kväll nu (veckans bästa utekväll) så har jag beslutat att ladda upp bilderna vid ett senare tillfälle. 
Nu ska jag slå en sjua, ta på mig finkläder och gå ut och festa med goda vänner och fotomodeller. Hörs!
(Hej Zige ;) Vi tänker på dig...)

Skål på dig Bratislava!

Del 1.



5 timmar till avgång.
Sitter och dricker min egenkryddade snaps och försöker varva ner. Det är inte lätt.
Det svåra här är balansen mellan gladare och tröttare i detta läget. 2 glas får räcka. Sedan gå igenom packningen för tredje gången. Slovakien. Bartenderkurs. En riktig sådan dessutom. 9 timmars praktik och teori om dagen. 5 dagar. 1 dag med cocktail-introduktion och barrunda. Sedan kör vi stenhårt var dag. Precis som jag vill ha det.

Fan vad fint citronskal gör sig med vaniljstång efter en månads lagring...

Jag blev introducerad av Per i vad som då var början på Scandinavian Cocktailschool för ett år sedan. Nu har vi jobbat ihop sedan tiden då Vedran öppnade Chili och jag ser ljust på framtiden. Affärsidén är kanon. Upplägget förträffligt och som jag ser fram emot det här nu.

Sedan jag var 15 har jag velat göra det här.
För 7 år sedan jobbade jag min första kväll på en bar i Malmö. Mycket har hänt sedan dess. Jag är en bra bartender. Men varför nöja sig med det?

...när du kan bli bäst?

RSS 2.0